Green Roof

Και το καλοκαίρι έφτασε και εσύ σαν γνωστός αναβλητικός τύπος που είσαι πάλι δεν πρόλαβες να περάσεις εκείνη τη μόνωση που καιρό συζητούσες. Και τι γίνεται λοιπόν αν βρίσκεσαι στον τελευταίο όροφο και όσο κι αν λατρεύεις και το καλοκαίρι και τον ήλιο και την ξεγνοιασιά που αποπνέει αυτή η περίοδος εσύ αναγκάζεσαι να ψήνεσαι μέσα στο ίδιο σου το σπίτι; Την Ελλάδα μας την αγαπάμε για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι η ηλιοφάνειά της στο μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου, επιτυγχάνοντας έτσι να μας φτιάχνει η διάθεση (ναι ακόμα και αυτές τις κακόκεφες Δευτέρες που με το ζόρι σηκώνεσαι να ξεκινήσεις την μέρα). Το γεγονός λοιπόν αυτό είναι ευχάριστο κατά τους χειμερινούς μήνες γιατί μειώνει τις απαιτήσεις για θέρμανση των χώρων ή εξισώνει τις πιθανές απώλειες θερμότητας της οικοδομής. Το καλοκαίρι όμως; Έπειτα από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως η τεχνητή απομάκρυνση της θερμότητας είναι περίπου 6 φορές ακριβότερη από την αντίστοιχη παραγωγή της. Αν είσαι από τους τυχερούς που τώρα θα κτίσουν το σπίτι των ονείρων τους πρέπει να λάβεις σοβαρά τα παρακάτω:
1) σωστό προσανατολισμό κτιρίου2) αριθμός, μέγεθος και προσανατολισμός ανοιγμάτων
3) είδος κατασκευής κτιρίου
4) κατασκευαστικές λεπτομέρειες ηλιοπροστασίας
Αν όμως ανήκεις στο club εκείνων που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη στέγη τους, ειδικά εκείνων που τα σπίτια κατασκευάστηκαν νωρίτερα και από το 2000 δεν χρειάζεται να πελαγώνεις. Υπάρχει λύση! Και δεν είναι μόνο προς μελλοντική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και θέμα αισθητικής. Και κάπου εδώ θα αναφέρουμε τους ταρατσόκηπους, ή green roof (που λένε και στο χωριό μου). Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε τα σημαντικότερα στοιχεία για τις συγκεκριμένες κατασκευές θα πρέπει να τονίσουμε πως στην περίπτωση που σκεφτόμαστε την δημιουργία ταρατσόκηπου σε υφιστάμενο κτίριο τότε θα χρειαστεί να ελεγχθεί από μηχανικό αν η πλάκα του δώματος μπορεί να δεχτεί τα πρόσθετα φορτία. Και ίσως σκέφτεσαι ήδη "γιατί να μπλέξω με όλα αυτά" κι εγώ είμαι εδώ για να σου εξηγήσω!
Εκτός λοιπόν της αισθητικής πλευράς που ήδη αναφέραμε, θέλω να σου πω ότι μέσω αυτής της μεθόδου τα φορτία του κλιματισμού και της θέρμανσης του τελευταίου ορόφου μειώνονται κατά 30% και 10% αντίστοιχα. Παράλληλα, συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη μας, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθυστερεί την απορροή του βρόχινου νερού καθώς επίσης δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας με οξυγόνο για τους ένοικους του κτιρίου, αφού σύμφωνα με τη φυσική ο οξυγωνομένος αέρας γίνεται βαρύτερος και κινείται προς τα κάτω. Επιπλέον διπλασιάζεται ο χρόνος ζωής του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης κάτι που συνεπάγεται αύξηση του κέρδους στη συντήρηση του κτιρίου και έχουν θετικό αντίκτυπο στην αξία του ακινήτου.
Ενδεικτικά η δομή κατασκευής ταρατσόκηπου ακολουθεί την παρακάτω:
1) Επίχρησμα
2) Μονωτικό υλικό
3) Πλάκα δώματος
4) Γεωύφασμα
5) Στεγανωτική στρώση
6) Μονωτικό υλικό
7) Γεωύφασμα
8) Στρώση αποστράγγισης
9) Γεωύφασμα
10) Χώμα (για νέα: περίπου 30cm, για υφιστάμενα: περίπου 3cm)
11) Φυτά (για νέα κτίρια: συνήθως θάμνοι, τριανταφυλλιές και χλοοτάπητας, για υφιστάμενα: παχύφυτα τύπου Sedum ή λεβαντίνες)
Ξεκίνα να σε φαντάζεσαι στον ταρατσόκηπό σου με τα coctail σου και την καλύτερη παρέα σου. Πως σου φαίνεται; Ένας χώρος αναψυχής, χαλάρωσης και ατελείωτης διασκέδασης! Ήδη το ζήλεψα!